Thursday, September 9, 2010

Chick habit: Theda Bara


"The reason good women like me and flock to my pictures is that there is a little bit of vampire instinct in every woman."

Theda Bara (1885-1955)
  Theda je od 1910-tih godina bila poznata pod nadimkom The Vamp, skraćeno od vampire, čime se skovao termin koji je obilježavao seksualno slobodnu ženu na početku novog vijeka. Naziv se zadržao do danas, ali ukoliko ste uvijek pitali kome treba da se zahvalite na smokey eyes efektu, tamnom karminu, te najvažnije, popularizaciji predstave o muškarcima kao šonjama koji se mogu lako izmanipulisati, išamarati i poslati u kuhinju da ti prave martini, sjetite se Theda Bara-e.

1915

Nažalost, sa razvojem filmske industrije 30-tih, došlo je do ozbiljne cenzure video sadržaja, tako da su prozirne haljine poput onih koje je Theda nosila u Cleopatra-i, dekadentno ponašanje,te spala mi je bretela situacije na neko vrijeme prognane sa velikih ekrana. O poziranju pored ljudskih skeleta, takođe, nažalost, nije bilo govora.( Srećom, danas smo prevazišli te sitne malograđanske prepreke i seksualnost i nekromantika su ponovo dostupne svima. Hju Hefnere i Mortiša  Adams, hvala vam. <3)



  
Cleopatra, 1917
 Danas, Theda se smatra glumicom (koja ima zvijezdu na Walk of Fame) čiji je najveći procenat filmova zauvijek izgubljen, ali o njenom značaju (i ozloglašenosti), možemo da naslutimo iz popularnih refrena tog vremena :
"I know things that Theda Bara's just startin' to learn / Make my dresses from asbestos, I'm liable to burn...."
  "She's as bold as Theda Bara / Theda's bare but Becky's bare-er"





And last but not the least, Theda Bara, featuring The Kills.


No comments:

Post a Comment