Monday, October 18, 2010

Chick Habit : Marchesa Luisa Casati


"I want to be a living work of art"




                 Ženski dandy pionir, jasnije, Oscar Wilde sreće Dita-u Von Teese. Patrona. Muza. U jednom trenutku najbogatija žena u Italiji. Priređivala je najbolje žurke. Naravno, ukoliko preferirate žurke sa golom poslugom kojoj su "kritični dijelovi" prekriveni samo pozlaćenim listićima. Znači, odlične žurke!


Portrait of the Marquise, Giovanni Boldini

               Opčinjavala je umjetnike, kako literarne tako i vizuelne: Robert de Montesquiou, Roman de Tirtoff, Jean Cocteau, Cecil Beaton; Giovanni Boldini, Paolo Troubetzkoy, Romaine Brooks, Kees van Dongen, Man Ray.... Nakon Kleopatre i Bogorodice, ličnost koja je najviše puta prikazivana u novijoj umjetnosti. (Doduše, ukoliko vjerujemo krajnje sumnjivom internet izvoru).


Casati, Man Ray

                   Iznajmljivala vilu na ostrvu Kapri, gdje je pružala utočište vizuelnim umjetnicima, piscima, kosmopolitama  i gej parovima u egzilu. Zmije koje joj se uvijaju oko tijela umjesto nakita. Šetnje Venecijom u pratnji pripitomljenih leoparda sa samo krznenom bundom preko golog tijela. Kapi beladone u zjenicama.

"Eccentricity is tolerable only in its first freshness. Cherished until it has gone stale, it becomes unbearably pathetic and at the same time alarming." Maurice Druon


Giovanni Boldini, 1908
          


           Opjevana od strane Jack Kerouac-a, inspiracija za likove u romanima Dans la fete de Venise (1922) i Nouvelle Riviera (1924), pisca Michel-Georges Michel-a. Na filmu su je igrale Vivien Leigh, La Contessa (1965), i Ingrid Bergman, A Matter Of Time (1976).


Paget-Fredericks, 1920.

             Do 1930. godine, imala je lični dug od 25 miliona dolara, njene stvari su prodavane na aukciji (pričalo se da je dobar dio kupila Coco Chanel), a ona je pobjegla u London gdje je živjela u siromaštvu. U smeću tražila ( i nalazila!)  pera da bi sebi pravila ukrase za kosu. Sahranjena sa vještačkim trepavicama, u crnoj koži i leopardovom krznu. Hard core to the end. To se mora poštovati!


In Fountain Costume, designed by Paul Poiret
Casati, Man Ray
                  Danas, pored redovnog pominjanja u svakom relevantnijem izdanju istorije umjetnosti, te modnih revija posvećenih njenom liku i djelu  (Christian Dior, Karl Lagerfeld), i jedan odličan editorijal featuring Tilda Swinton....






in Acne paper issue, Paolo Roversi,  2009

No comments:

Post a Comment